Een goede pan is essentieel in de keuken. Met de juiste pan bereidt u sneller en eenvoudiger een fantastische maaltijd voor uw gasten. Bij de aanschaf van een pan is het dan ook belangrijk om goed te bedenken waarvoor de pan gebruikt gaat worden. Er bestaan koekenpannen, braadpannen, vispannen en ga zo maar door. Behalve de keuze voor het soort pan, moeten er ook nog andere afwegingen worden gemaakt op het gebied van de warmtebron, het materiaal en de antiaanbaklaag. U vindt de meest geschikte pannen bij de horeca groothandel in non-food.
Verschillende soorten pannenDe meeste pannen kunnen worden onderverdeeld in 4 categorieën: kookpannen, bakpannen, braadpannen en sauspannen. De indeling is gebaseerd op de hoofdzakelijke functie van de pan en kan in sommige gevallen dan ook afwijken.
WarmtebronnenEen belangrijke factor die bepaalt welke pannen geschikt zijn voor in uw keuken, is de warmtebron waarop gerechten worden voorbereid. De warmtebron onder de pan heeft namelijk veel invloed op de werking van de pan. In Nederland heeft men de keuze uit vijf verschillende soorten warmtebronnen: Gas, Inductie, Keramisch, Elektrisch en Halogeen. Het is belangrijk om onderscheidt te maken tussen de verschillende warmtebronnen omdat er voor een inductiekookplaat andere pannen nodig zijn dan voor een gaskookplaat. Materiaal
Aluminium: Een aluminium pan is zeer geschikt als u op zoek bent naar een stevige pan die niet te zwaar in de hand ligt. Aluminium is licht, maar voelt niet breekbaar aan. Daarnaast zorgt de snelle warmtegeleiding ervoor dat de pan snel op temperatuur is. Er zijn pannen van onbewerkt aluminium en van gehard aluminium. Onbewerkt aluminium is bijna altijd voorzien van een antiaanbaklaag. Antiaanbaklaag of nietEen antiaanbaklaag is een deklaagje, ofwel coating, over het metaal van de pan. Vaak gaat het hier om een Teflon-laag. Dit is een sterke laag met als voordeel dat ingrediënten niet aanbakken. De officiële benaming voor teflon is PTFE. Deze antiaanbaklaag had echter een aantal jaar geleden niet zo’n goede reputatie. Dit kwam door de stof PFOA die veel gebruikt werd in teflon. PFOA werd veel in verband gebracht met verschillende vormen van kanker en nierfalen. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Tegenwoordig kan het gebruik van pannen met een (teflon) antiaanbaklaag geen kwaad meer. Wel is het belangrijk om deze pannen zorgvuldig te onderhouden. Het beste is om een pan met antiaanbaklaag niet schoon te maken met water en zeep, maar alleen met warm water af te spoelen. Zo blijft de antiaanbaklaag het beste functioneren. Ook mag er niet met metalen voorwerpen gewerkt worden in de pan. Deze kunnen ervoor zorgen dat de antiaanbaklaag kapotgaat waardoor er stukjes van de laag in het eten kunnen komen. Als laatste mogen deze pannen niet té heet worden. Teflon is hittebestendig tot 327 graden Celsius. De antiaanbaklaag zal smelten wanneer deze temperatuur bereikt is en in het eten terecht komen. |
https://facilitytradegroup.nl/ |