Missgeen
Image default
Onderwijs

Kunst op school: van zelfontdekking tot zelfreflectie

De kracht van kunst

Kunst in de klas brengt veel meer met zich mee dan creativiteit. Kunstzinnige activiteiten helpen leerlingen om kanten van zichzelf te ontdekken en te ontplooien die bij andere vakken niet aan bod komen. Veel vakken focussen zich op luisteren naar anderen en het reproduceren van kennis. En dat is belangrijk! Maar het is ook slecht één klein onderdeel van wat je allemaal kunt leren (en zou moeten leren!) wanneer je jong bent. En in dat bredere leerproces spelen kunst en cultuur op school een belangrijke rol.

Op ontdekkingstocht

Mensen kunnen een hoop met hun hoofd. Dat onderscheidt ons van andere diersoorten. Maar soms komt de nadruk daardoor wel heel erg te liggen op denken. Terwijl we ook nog een lijf hebben dat allerlei fantastische dingen kan en natuurlijk: het vermogen om de prachtigste kunstwerken uit onze handen te laten komen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat leerlingen de kans krijgen om ook deze kanten van zichzelf te ontdekken.

De rol van scholen

Omdat niet alle ouders het vermogen hebben om voldoende aandacht te geven aan de culturele ontwikkeling van hun kinderen, is het belangrijk dat de school dit oppakt. En dat kan op verschillende manieren. Het aanbieden van de meest uiteenlopende kunstactiviteiten is de uitgelezen manier om een veelzijdige ontdekkingstocht zeker te stellen. Laat leerlingen muziek maken, dansen, een theaterstuk instuderen. Daag hen uit om het upcyclen van afvalproducten te combineren met het maken van een prachtig kunststuk. En natuurlijk: prikkel de leerlingen om hun grenzen continu te verleggen. Circusactiviteiten lenen zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor.

Kunst als spiegel

Als leerlingen ouder worden, is kunst ook een fantastische tool voor zelfreflectie. Dit is dan ook een standaard onderdeel van CKV. Door het maken van een cultureel zelfportret leren leerlingen bijvoorbeeld kritisch naar zichzelf te kijken: hoe verhouden ze zich op dit moment tot kunst en cultuur? Waar zouden ze over een tijdje willen staan en zien ze ook hoe ze zich al ontwikkeld hebben ten opzichte van een eerdere versie van zichzelf?

https://www.kleinkunstig.nl