Missgeen
Image default
Kunst en Kitsch

Waterstenen vs. oliestenen

Olie of waterstenen

Als je bezig bent met een wetsteen uitzoeken, maar nog niet zeker bent of je een oliesteen of watersteen moet kiezen, dan kom ik je helpen. Ik bewaar mijn oliestenen in de olie, dit verricht geen schade aan de oliestenen. Daarentegen is het niet de bedoeling dat je jouw waterstenen nat bewaard, want dit is wel schadelijk voor de watersteen.

Japanse waterstenen zijn iets kwetsbaarder – dat wil zeggen dat ze heel gemakkelijk kapot gaan als je niet weet wat je aan het doen bent. Desalniettemin slijpen ze wel veel gelijkmatiger, zuiverder en sneller dan bijvoorbeeld noviculiet / Arkansas oliestenen. Ze zijn ook duurder en slijten sneller en zullen daardoor staalsoorten met een hogere hardheid beter scherp maken dan oliestenen.

Oliestenen zijn super effectief voor het geld dat ze kosten en lijken staalsoorten met een hoog koolstoof gehalte veel scherper te maken dan vergelijkbare slijpmiddelen in diamantstenen. Ik heb geen idee of dit komt door het smeermiddel of de poreuze eigenschappen van de wetsteen. Het is in ieder geval gemakkelijk om een carbonstalen mes van minder dan 59 rockwell scherp te krijgen op een oliesteen. Ze werken erg fijn, zijn duurzaam, en zijn de wetsteen voor iedereen die wilt beginnen met slijpen uit de vrije hand.

Als je eenmaal begint te slijpen met waterstenen, lijken oliestenen veel minder efficiënt… Daarentegen gebruik ik mijn waterstenen alleen voor bepaalde messen, mijn bushcraft messen, fileermessen, vleesmessen, enz. Als mijn grotere messen slijp ik met mijn oliestenen. Deze messen hoeven niet zo scherp te zijn, want ze zullen sneller beschadigd raken, bovendien vereisen ze veel meer slijpmateriaal, wat in houdt dat ze mijn watersteen heel snel zouden opvreten.

https://www.proefjes.nl