Missgeen
Image default
Vervoer en transport

Hoe je je modelspoorbaan kunt automatiseren met een Raspberry Pi

Als je geïnteresseerd bent in het automatiseren van je modelspoorbaan, is een optie om een Raspberry Pi te gebruiken. De PI wordt met een USB-kabel op je Hornby Elite DCC-controller aangesloten. Eenmaal verbonden, wordt een python-script uitgevoerd en worden XPressNet-opdrachten naar de hornby-treinbesturingskaart gestuurd. Dit is een eenvoudige maar krachtige manier om automatisering toe te voegen aan je modelspoorbaan. Je kan veel verschillende soorten hoorns voor je treinen bouwen, waaronder die gemaakt voor HO-schaal en elektrisch.

Er zijn veel manieren om de Raspberry Pi aan te sluiten op je modelspoorbaan. Eerst moet je je Raspberry Pi aan de track bevestigen. Sluit vervolgens de andere hardware erop aan. Sluit vervolgens je batterij en stroom aan. Als je klaar bent, moet je een toetsenbord of muis op de Pi aansluiten. Zodra je de GPIO-pinnen op je pc hebt aangesloten, ben je klaar om andere componenten aan je treinsysteem toe te voegen. Verbind vervolgens je Pi met de rest van de track.

Je kunt ook meer sensoren aan je Raspberry Pi toevoegen om hem flexibeler te maken. Met de RPi voegt je eenvoudig maar liefst 128 verschillende sensoren toe aan je modelspoorbaan. Hiermee kunt je de snelheid en route van de trein aanpassen, evenals andere belangrijke functies. In tegenstelling tot de Arduino is de RPi erg goedkoop, kan hij verbinding maken met maximaal 128 sensoren en is hij relatief betrouwbaar. Er zijn veel verschillende toepassingen voor de RPi.

De Raspberry Pi kan ook met andere hardware werken. De Electronic Solutions Ulm Command Station 50210 maakt gebruik van het DCC Railcom-protocol om te communiceren met de rest van je modelspoorhardware. Het touchscreen en de IP-interface kunnen beide de Raspberry Pi bedienen. Een nieuw project zal een groter spoor met betere seinen bevatten. Een nieuwe video helpt je te leren hoe je de RPi kunt gebruiken om je modelspoorbaan te besturen. Zodra je je Pi hebt uitgevoerd, ben je klaar om hem vanaf je computer te bedienen.

De Raspberry Pi is een goedkope single-board computer. Vergeleken met de Arduino is de Raspberry een meer geavanceerde computer. Het heeft meer geheugen dan een Arduino en is een veel krachtiger systeem. Het kan worden gebruikt voor geavanceerde verwerking zoals JMRI. Je kunt de GPIO-pinnen van de Raspberry gebruiken om verschillende soorten treinen en voertuigen te maken. Je hebt een microcontroller nodig om de software in te schakelen.

Om een modelspoorbaan te automatiseren, moet je positionele feedback hebben. Je kan eenvoudige mechanische schakelaars gebruiken of je kan een RFID-lezer gebruiken om tags in de trein te lezen. Gelukkig is de Raspberry Pi goedkoop en kan hij tot 128 sensoren aansluiten. De RPi kan ook worden geconfigureerd om verschillende variabelen te bewaken. Hiermee kunt je op elk gewenst moment zien waar de trein zich bevindt. Je kunt ook de temperatuur in de treinen controleren.

Meer lezen? Ontdek onze modeltreinbaan website op: Mitropa