Missgeen
Image default
Eten en drinken

Hoe bereid en plant je pootaardappelen voor

Pootaardappelen zijn in het midden van de winter in de tuincentra en online te koop. Als je nog nooit pootaardappelen hebt gezien, zal je waarschijnlijk wat verward zijn door alle verschillende soorten die je kunt kopen. Daarnaast, hoe veel moet je er kopen? Vaak kopen mensen te veel, deze nemen dan te veel plaats in als je ze gaat planten of je moet ze weggooien. Verschillende soorten variëren in hun geschiktheid voor types aarde. Ik beveel jou aan om advies bij een lokale teler te vragen, zo weet je welke aardappel geschikt is voor je grond. Als je begint, koop dan een paar verschillende soorten en experimenteer ermee. Kijk welke het beste groeien en welke je lekker vindt. Soms zijn er ook pakketten te koop met verschillende soorten.

Het belangrijkste deel van pootaardappelen is om goed te beginnen. Dit betekent dat je ze moet aanmoedigen om compacte scheuten te maken. Deze groeien dan op een krachtige manier wanneer ze in de grond of curvers worden geplant. Sommige commerciële telers doen dit niet. Voor tuinierders die op kleine stukken grond telen is dit wel erg belangrijk.

Hoe doe je dit?

Wanneer je de aardappelen koopt, kijk dan of ze gezond zijn, zonder zachte stukjes of beschadigingen. Wanneer je ze thuis hebt, bewaar ze dan op een koele plek maar wel boven vriespunt, totdat je klaar bent om ze te planten. Bewaar ze nooit in plastic tassen omdat ze dan vochtig kunnen worden.

Leg ze in verschillende bakken met bijv. wat kranten erin. Gebruik opgerolde kranten om tussen de aardappelrijen te leggen om ze zo apart te houden. Je kunt ook eierdozen gebruiken, deze zijn perfect voor pootaardappelen.

Bewaar ze in een verluchte plek op een temperatuur van ong. 10 graden. Het idee is om de aardappelen snel ouder te laten worden en om de eerste scheuten donker van kleur te laten worden. Dit indiceert een sterke groei. Bewaar je ze in een warme omgeving? Dan produceren ze uiteindelijk bleke en zwakke scheuten.

Hebben ze spruiten geproduceerd? Haal dan alle spruiten er af behalve de bovenste 4. Deze gaan dan uiteindelijk alle goede stoffen uit de potgrond krijgen. Wacht tot de scheuten ongeveer 2,5 cm lang zijn. Wil je ze pas later planten? Haal dan alle scheuten eraf, wrijf ze schoon en wacht nog een paar weken.

Koop je de aardappelen later in het seizoen? Dan zie je waarschijnlijk snel al scheuten. Haal deze eraf want ze zijn vaak te zwak, misvormd of al beschadigd. De ideale planttijd is half maart, je kan dan je pootaardappelen in de volle grond planten. Wil je eerder beginnen? Doe dit dan met bijv. aardappelzakken in de serre, in ieder geval op een plek die warmer is dan de koude wintertemperaturen. Plant ze op een moment dat ze voldoende tijd hebben om onder de grond te groeien. Als ze dan boven de grond beginnen te groeien, is de kans op vorstschade geweken. Ze kunnen namelijk niet tegen de vorst.

Vroege of hoofdgewas pootaardappelen?

Vaak worden de pootaardappelen gelabeld als vroeg, tweede helft vroeg en hoofdgewas. Welke je koopt, ligt aan wanneer je ze wilt oogsten. Vroege soort kan je oogsten van vroeg- tot middenzomer als kleine aardappelen. Tweede helft vroeg groeien niet zo snel als de vroege soort en de hoofdgewassen oogst je van midden tot late zomer. Deze aardappelen worden vooral gegeten in gerechten als puree, bakken, etc. Deze kunnen ook bewaard worden.

Het is mogelijk om voor alle aardappelsoorten een pootaardappel-versie te vinden. Denk aan bijvoorbeeld zoete bataat of een andere favoriet. Kijk wel of deze geschikt zijn voor jouw aarde.

Planten

Plant de ‘vroege’ ong. 30 cm van elkaar af, in rijen die 60 cm van elkaar af zijn. De hoofdgewassoorten plant je 35 cm van elkaar af, in rijen die 75 cm van elkaar af zijn. Als je meer dan een rij plant, richt je de rijen het beste in een noord-zuidelijke richting. Hierdoor krijgt elke plant een goede portie aan zonlicht.