Missgeen
Image default
Financieel

Aan deze kosten moet je denken bij factoring

Het is heel fijn als je een deel van je bedrijf uit kan besteden. Het financiële deel heeft vaak de voorkeur, omdat hiervoor specifieke kennis vereist is. Een factoringbedrijf kan je helpen bij het innen van facturen en het op orde brengen van je debiteurenadministratie. Je draagt dit deel vaak helemaal over aan een extern bedrijf. Ook kan je ervoor kiezen om een deel nog steeds zelf te doen. Op die manier bespaar je aardig wat geld. Bij factoring komen namelijk wel wat kosten kijken.

 

Betaal per factuur

Factoring kosten worden vaak per factuur in rekening gebracht. Je draagt het hele facturatieproces over of je verkoopt een deel van je facturen aan een extern bedrijf. Dit betekent dat je per factuur een bepaald percentage afstaat aan het factoringbedrijf dat de facturen voor jou regelt. Het bedrijf zorgt ervoor dat jij op tijd wordt uitbetaald en daar staat natuurlijk wel iets tegenover. Het moet uiteraard wel rendabel zijn om de facturen van anderen te regelen. De percentages zijn vaak schappelijk en het is echt de moeite waard om je debiteurenadministratie uit te besteden. Vergelijk meerdere bedrijven met elkaar om een goed en niet al te duur bedrijf te vinden. 

 

Hou rekening met een iets lagere omzet

Als zelfstandige kan je kiezen voor factoring voor zzp. Hierbij is het nog belangrijker om een goede deal te sluiten met het factoringbedrijf. Het is zonde als je teveel betaalt voor de geleverde diensten. Voor een klein bedrijf is het aan te raden om maar een deel van je facturen te verkopen. Deze vorm van factoring wordt ook wel american factoring genoemd. Als je wel je gehele administratie rondom facturen en debiteuren overdraagt aan een extern bedrijf spreek je van traditionele factoring. Bij deze laatste vorm sta je een deel van je omzet af aan het factoringbedrijf. 

 

Krijg minder, maar wel op tijd uitbetaald

Je zal een afweging moeten maken, want krijg je liever al je facturen uitbetaald of wordt je liever op tijd betaald? In het eerste geval zal je vaak lange tijd moeten wachten op je geld en loop je bovendien het risico om helemaal niet betaald te worden. In het tweede geval sta je een deel van je omzet af, maar ben je er wel van verzekerd dat alle facturen op tijd betaald worden. Hierdoor blijft je bedrijf financieel gezond en loopt je geen onnodige risico’s. Je kredietwaardigheid is stabiel en je bent betrouwbaar voor zakenpartners. Het inhuren van een factoringbedrijf is al met al zeker de moeite waard.