Missgeen
Image default
Energie

Spaarlamp energieverbruik – Hoeveel energie bespaart een spaarlamp werkelijk?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je bent aan het koken en plotseling valt het licht uit. Je kijkt in de stoppenkast en ziet dat er een zekering is doorgebrand. Je vervangt hem en voilà, het licht brandt weer. Maar terwijl je dit doet, vraag je je af: hoeveel energie bespaart een spaarlamp eigenlijk?

 

Hoeveel energie bespaart een spaarlamp werkelijk?

Jarenlang is ons verteld dat spaarlampen milieuvriendelijker zijn en ons kunnen helpen geld te besparen op onze energierekening. En dat mag dan wel waar zijn, maar hoeveel energie besparen ze eigenlijk? Laten we dat eens nader bekijken.

Een spaarlamp (soms LED genoemd) verbruikt ongeveer 80% minder elektriciteit dan een gewone gloeilamp. Ze gaan ook tot 50 keer langer mee! Je bespaart dus niet alleen geld op je energierekening, maar ook op vervangende lampen. Bovendien zijn LED lampen milieuvriendelijker omdat ze geen schadelijke stoffen zoals kwik bevatten.

Dus, hoeveel energie bespaart een LED lamp eigenlijk? Dat hangt af van het aantal uren per dag dat je hem gebruikt. Als je hem 3 uur per dag gebruikt, bespaar je ongeveer 6 euro per jaar. Maar als je hem 6 uur per dag gebruikt, bespaar je 10 euro per jaar! Dat lijkt misschien niet veel, maar in de loop van 10 jaar heb je 100 euro bespaard! En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je je lampen minder vaak hoeft te vervangen.

 

Conclusie

Bij het kiezen van gloeilampen is het belangrijk om alle factoren af te wegen. Standaard lampen zijn aanvankelijk goedkoper, maar uiteindelijk kosten ze meer omdat je ze steeds moet vervangen. Spaarlampen kosten vooraf misschien iets meer, maar ze gaan veel langer mee en zullen je uiteindelijk geld besparen. Bovendien zijn ze beter voor het milieu! Dus onthoud de volgende keer dat je zekering doorbrandt: een spaarlamp is vooraf misschien iets duurder, maar op de lange termijn bespaar je er geld mee.

https://www.bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/ledlamp-spaarlamp-beste-keuze/