Missgeen
Image default
Gezondheid

Oxboards en je gezondheid: hoe goed is de coolste trend van dit jaar eigenlijk voor jou? (deel 2)

Verwondingen, die zijn veroorzaakt door het gebruik van een oxboard, zijn zo’n prominent probleem geworden dat Elliot Kane, voorzitter van de CPSC, onlangs een verklaring heeft uitgegeven waarin staat: “Ik wil het valgevaar niet bagatelliseren”. De verklaring ging verder met het benadrukken van het belang van het dragen van veiligheidskleding bij het gebruik van oxboards – iets dat in de hoofden van de meeste gebruikers nog niet lijkt te zijn doorgesijpeld.

Kane’s verklaring belicht echter ook een meer zichtbaar gevaarvan het oxboard, iets dat de media de afgelopen weken heeft overheerst: namelijk de mogelijkheid dat je geliefde board spontaan in vlammen opgaat.

Het probleem lijkt te liggen aan de minder veilige lithium-ion (Li-ion) batterijen die sommige modellen bevatten. Overladen, fysieke stress of kortsluiting kan leiden tot oververhitting en het scheuren van de batterij, soms met desastreuze gevolgen.

Ondanks de nieuwigheid van de oxboards zijn de gevaren van Li-ion-batterijen niet nieuw. In de loop der jaren waren ze al meerdere malen verantwoordelijk voor brandgevaren in producten variërend van laptops tot de Boeing 787 Dreamliner. Ze zijn een technologie die, mits verantwoord gebruikt, redelijk veilig is. Maar ze zijn zeer vatbaar voor een veiligheidsrisico als ze worden aangepast, misbruikt of als ze onjuist worden gebruikt.

Uit sommige onderzoeken blijkt nu dat oxboards eigenlijk om een beter Li-ion batterijontwerp vragen en normen moeten gebruiken om veilig te blijven en sommige beweren dat de batterijen eigenlijk gewoon helemaal niet meer gebruikt moeten worden. Er is ook gebleken dat sommige gewetenloze bedrijven snel contant geld willen verdienen en daarmee eigenlijk de veiligheid van de consument naar de achtergrond laten verdwijnen.

Hoe dan ook, het is waarschijnlijk dt betere voorschriften en richtlijnen rond het gebruik van de oxboard en de batterij uiteindelijk zal leiden tot een verhoogde veiligheid – hopelijk hoeven er niet te veel mensen gewond te raken tijdens het proces.

 

 

 

Het kan zijn dat, als de veiligheidsproblemen eenmaal zijn opgelost, het gebruik van oxboards niet slechter zal zijn dan het lopen naar waar je naartoe gaat. En misschien kunnen ze donn zelfs gebruikelijke manieren bieden om toch je workout te krijgen.

Oxboard gebruiker Justin Rankin suggereert bijvoorbeeld dat het rijden op het board niet zo passief is als het lijkt. “Zelfs wanneer ik op het oxboard sta en helemaal niets aan het doen ben, voel ik mijn spieren aanspannen en heb ik een verhoogde hartslag”, schrijft hij in een recent blog van LAGlyders.

En YouTube met zijn ‘Oxboard-workouts’ onthult een groeiende – zij het soms bizarre – catalogus met manieren waarop mensen deze apparaten gebruiken om fit te blijven!

Of de training die je krijgt tijdens oxboarding van A naar B vergelijkbaar is met een stevige wandeling valt nog te bezien. Ik vraag me nog steeds af of het verlangen om sneller en met minder inspanning op je locatie te komen niet een klein beetje verwijderd is van het simpele plezier om een ​​paar minuten de tijd te nemen en je benen te strekken.

Maar nogmaals, misschien ben ik wel gewoon ouderwets

 

Geinteresseerd in deze oxboards? Ga dan eens naar de site van onze site: Swheels.

 

https://www.swheels.nl