Missgeen
Image default
Aanbiedingen

Hoe Werkt Private Equity?

Private equity is een vorm van investering waarbij beleggers geld verstrekken aan private ondernemingen in ruil voor eigendomsbelangen in die bedrijven. Het is een complex en vaak winstgevend investeringsgebied dat veelal wordt geassocieerd met vermogende investeerders en institutionele beleggers. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op hoe private equity werkt en waarom het aantrekkelijk kan zijn voor investeerders.

 

Wat is Private Equity?

Private equity verwijst naar kapitaal dat wordt geïnvesteerd in niet-beursgenoteerde bedrijven of private ondernemingen. In tegenstelling tot openbare bedrijven, waarvan de aandelen op de beurs verhandeld worden en dus toegankelijk zijn voor het grote publiek, zijn private ondernemingen eigendom van een beperkt aantal aandeelhouders en hun aandelen worden niet openlijk verhandeld.

 

Fondsvorming

Private equity fondsen worden opgericht door private equity firma’s of beheermaatschappijen. Deze firma’s verzamelen kapitaal van beleggers, zoals pensioenfondsen, stichtingen, vermogende individuen en andere institutionele investeerders, om te investeren in private ondernemingen. Het kapitaal dat wordt ingezameld, wordt vaak gecommitteerd voor een bepaalde periode, meestal meerdere jaren.

 

Deal Sourcing

Private equity firma’s zoeken naar investeringskansen door potentiële doelbedrijven te identificeren. Dit proces staat bekend als “deal sourcing”. Deals kunnen ontstaan via verschillende kanalen, zoals netwerken van de firma, contacten in de industrie, investeringsbanken, of directe benadering van ondernemers.

 

Due Diligence

Voordat een investering wordt gedaan, voert de private equity firma uitgebreide due diligence uit op het doelbedrijf. Dit omvat financiële analyses, juridische beoordelingen, operationele evaluaties en marktonderzoek om de waarde en risico’s van de investering te begrijpen.

 

Investering

Als de due diligence succesvol is en de investering veelbelovend lijkt, investeert het private equity fonds kapitaal in het doelbedrijf. Dit kan gebeuren door aandelen of eigen vermogen te verwerven, schulden aan te gaan, of een combinatie van beide. Na de investering wordt het private equity fonds vaak een belangrijke aandeelhouder van het doelbedrijf.

 

Waardecreatie

Na de investering werkt het private equity fonds samen met het managementteam van het doelbedrijf om waarde te creëren en het bedrijf te laten groeien. Dit kan onder meer kostenreducties, operationele verbeteringen, strategische heroriëntatie en groei-initiatieven omvatten.

 

Exit

De exit is het moment waarop het private equity fonds zijn investering liquideert en winst realiseert. Dit kan gebeuren door het bedrijf naar de beurs te brengen (een beursgang of IPO), te verkopen aan een strategische koper, of te verkopen aan een ander private equity fonds. De exit is vaak het punt waarop beleggers rendement op hun investering ontvangen.